Η αγάπη που έχουν οι σύζυγοι, ο ένας για τον άλλο, είναι το μέτρο της αγάπης τους για τον Θεό. 

3 σχόλια:

Γιώργος

Ε.Π Καλημέρα σου.

Εδώ θα διαφωνίσω και θα πω ότι αλλο είναι η αγαπη προς τον συντροφό σου και αλλη είναι η αγάπη προς τον Θεό.Μετρο σύγκρισης αναμεσα στις δύο δεν υπάρχει.Διότι η μεν πρώτη προέρχεται απο μια φυσική-βιολογική ορμή προς το αλλο φύλο και αυτή η ορμή και το συναίσθημα είναι και στους αλλόθρησκους ή και στους άθεους ανθρώπους.Η δεύτερη αγάπη δηλαδή προς τον Θεό είναι πρώτον υπερφυσική, δευτερον είναι αρετή αρα δεν είναι συνασθημα και το βασικότερο αναπτύσεται μεταξύ του πιστού και του Θεού, δηλ την δωρίζει ο Τριαδικός Θεός όταν αυτός θελει, όσο θελει και σε όποια χρονική στιγμή Θελει.
Σήμερα δυστηχώς έχουν βγει καποιοι θεολογοι αθεολόγητοι, οι οποιοι κολοβόνουν τα πατερικά χωρία και φαντασιώνονται να πιστευουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να αναχθεί στον Θεό μεσω του ανθρωπίνου ερωτα!!! Έλεος...Σιγα μην εκδόσουμε και Ορθόδοξο Kama-soutra...
Πολλά σου έγραψα και με εντονο τόνο αλλά κάποια νεο-ορθόδοξα δεν μου αρεσουν γιατί δεν έχουν αγιοπνευματική βαση.Καλη σου μέρα και πάλι.

Ε

Θα ξαναπώ οτι χαίρομαι που σχολιάζεις.. είτε συμφωνείς είτε όχι. Άλλωστε (και) η διαφωνία φέρνει τον διάλογο και ο διάλογος μας δείχνει κι αλλους "δρόμους" που πολλές φορές τους αγνοούμε..
Εδώ δεν νομίζω οτι γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην αγάπη για τον Θεό και στην αγάπη για τον άνθρωπο.. μήπως εννοεί οτι όσο περισσότερο αγαπάμε τον Θεό.. τόσο μεγαλύτερη είναι και η αγάπη που προσφέρουμε στα πλάσματα Του και δεί στον σύντροφό μας..?

Γιώργος

Θα το ξαναπώ με λίγα λόγια.
Η αγάπη του ανθρώπου προς τον θεό δεν έχει καμία σχεση με την ανθρώπινη-σαρκικη αγάπη.Διότι η αγάπη προς τον Θεό είναι αρετή και όχι συνασθημα,δηλαδή την δωρίζει ο Θεός στον άνθρωπο που επικοινωνεί μαζί Του και του την δίνει με την χαρη του Αγίου Πνεύματος.
Η αγαπη που αναπτύσεται σε ένα ζευγάρι είναι ενα απλό ανθρώπινο συναισθημα που δημιουργήται απο την σαρκική έλξη δυο ετερόφυλλων προσώπων και εδραιώνεται με την αμοιβαία αλληλοεπμιστοσύνη τους.Όταν τα δυο πρόσωπα φτασουν στον γάμο η Εκκλησιά προσευχεται στον Θεό να τους στήλει την χαρη του αγίου Πνεύματος για να σταθεροποιήσει την μεχρι τωρα αγάπη τους, να την αυξήσει, αλλά και παραλληλα να τους δώσει το κίνητρο να αναχθούν προς τον Θεό. Εαν το ζευγάρι δεν έχει επικοινωνία με τον Θεό για να αποκτησει τον Θείο Ερωτα εγκλοβίζεται στα στεγανά πλαισια του γαμου που όμως δεν οδηγούν στην Θέωση.Έτσι η αγάπη τους καταντα και εντος του γάμου όπως λέγει και ο ιερός Χρυσόστομος σε"νόμιμη πορνεία".
Οπως καταλαβαίνεις με βαση τα παραπάνω το μέτρο της συζηγικής αγάπης δεν μπορεί να συγκριθεί με τον βαθμό της θείας αγαπης.Διότι η μεν πρωτη είναι χοική και ασταθής ενώ η δευτερη είναι ακτιστη, ουράνια και έχει μια ατελευτητος πορεία αιώνια...
Ελπίζω να μην σε κουρασα αλλά προσπαθώ να σου εξηγήσω όσο το δυνατον καλύτερα, διότι σήμερα δινονται ρομαντικά και απατηλά.

Υ.Γ.Διάβασε όπου βρεις περι θείου Ερωτος και θα κατλάβεις τα λεγομενά μου.


Καλό σου απόγευμα.